Sporken Leitmotiv

Muziekreizen 2022 en 2023

Zie hieronder- maar kijken ook vast vooruit naar:
 • - Hamburg (Elbphilharmonie en Staatsoper) 22 t/m 27 oktober 2022
 • - Leipzig (Gewandhaus; vier concerten tijdens Mahler Festival) 21 t/m 27 mei 2023

Geplande reizen

Sporken Leitmotiv - Bar
Sporken Leitmotiv

We kijken terug op een geslaagde reis
naar de Salzburger Festspiele
en richten de blik op Hamburg in oktober 2022
en Leipzig (mei 2023)

22 t/m 27 oktober 2022

Plaatsing op de wachtlijst is mogelijk

Hamburg

Twee indrukwekkende voorstellingen en een nadere kennismaking met stad en omgeving
 • Na vijf jaar is het ons gelukt om tickets te kopen voor een schitterend concert in de grote zaal met 2150 stoelen. Plus prachtige plaatsen voor een opera in de Staatsoper.
 • Robert Schumann: Pianoconcert in a-kl opus 54, Víkingur Ólafsson piano
 • Dmitri Sjostakovitsj: Symfonie 11 in g-kl. opus 103 ‘Het jaar 1905’
 • Wagner: Der fliegende Holländer in de Staatsoper

21 t/m 27 mei 2023

Leipzig

Vier imposante concerten in het Gewandhaus, met wereldorkesten, wereldkoren en werelddirigenten!
 • Mahler: Symfonie 7
  Sinfonieorchester des Bayerischen Rundfunks o.l.v. Daniel Harding
 • Mahler: Symfonie 9
  Budapest Festival Orchestra o.l.v. Iván Fischer
 • Mahler: Symfonie 3
  Sächsische Staatskapelle Dresden, Damen des Sächsischen Staatsopernschores Dresden, Kinderchor der Semperoper Dresden, Christa Mayer alt, o.l.v. Christian Thielemann
 • Mahler: Symfonie 8 ‘Sinfonie der Tausend’
  Gewandhausorchester Leipzig, MDR-Rundfunkchor, Chor der Oper Leipzig, Thomanerchor Leipzig, GewandhausChor, GewandhausKinderchor, Emily Magee sopraan, Jacquelyn Wagner sopraan, Ying Fang sopraan, Lioba Braun mezzosopraan, Gerhild Romberger mezzosopraan, Benjamin Bruns tenor, Adrian Eröd bariton, Georg Zeppenfeld bas, o.l.v. Andris Nelsons

Archief

09-08-2022 t/m 15-08-2022

Salzburg

Kijk hieronder voor enkele indrukken van de reis

De concerten die we bezochten tijdens de Salzburger Festspiele waren van een indrukwekkende klasse en schoonheid, Lang Lang, Daniel Barenboim, het West-Eastern Divan Orchestra, Isabelle Faust, András Schiff, Martin Grubinger, Daniel Ottensamer, Dénes Várjon, Erwin Falk en last but not least Arcadi Volodos trakteerden de deelnemers op gedenkwaardige avonden. Met een tweetal excursies naar de mooie omgeving van Salzburg was deze cultuur- en natuurreis weer veel te snel voorbij.

11-06-2022 t/m 16-06-2022

Leipzig

ENKELE INDRUKKEN VAN DE REIS NAAR LEIPZIG

Leipzig presenteerde zich opnieuw op de wijze waarop muziekliefhebbers dat verwachten. De reizigers konden hun hart ophalen aan een balletvoorstelling in de Opera (muziek van Schumann, Lang en Copland, choreografieën van Scholz, Soto en Schröder), een pianorecital in het Mendelssohn Haus met sonates van Chopin en Beethoven door Yingshan Hu (oud-studente Talent Klas Maastricht) én de Johannes Passion van Bach in de Thomaskirche. Het Bachfest was verder goed voor talloze optredens op de markt. Inclusief een dagtrip naar Dresden was de reis feitelijk te kort, maar het goede nieuws: de volgende trip naar Musikstadt Leipzig staat al gepland voor mei 2023.

14-10-2019 t/m 21-10-2019

Bulgarije

Enkele indrukken van de rondreis door Bulgarije

 • Rondreis Bulgarije
 • Rondreis Bulgarije
 • Rondreis Bulgarije
 • Rondreis Bulgarije
 • Rondreis Bulgarije
 • Rondreis Bulgarije
 • Rondreis Bulgarije
 • Rondreis Bulgarije
 • Rondreis Bulgarije
 • Rondreis Bulgarije
 • Rondreis Bulgarije
De reis naar Bulgarije zit er helaas weer op. Met het bezoek aan diverse bezienswaardigheden in en bij Sofia, Plovdiv en Veliko Tarnovo kregen de deelnemers een prima beeld van dit Balkanland in ontwikkeling. De Nederlands sprekende gids vertelde uitvoerig en met veel diepgang en humor over de cultuur, geschiedenis, natuur, religie en leefomstandigheden van Bulgarije. Van de drie bezochte voorstellingen vormde het optreden van het koor van de Paraskeva Kathedraal in Sofia het absolute hoogtepunt. Al met al weer een hele ervaring.

17-04-2019 t/m 21-04-2019

Leipzig

Enkele indrukken van de muziekreis naar Leipzig

 • leipzig muziekreis stad
 • leipzig muziekreis stad
 • leipzig muziekreis stad
 • leipzig muziekreis stad
 • leipzig muziekreis stad
 • leipzig muziekreis stad
 • leipzig muziekreis stad
Voor de tweede keer dit jaar stond Muziekstad Leipzig op het programma. De stad lag er fantastisch bij, veel bloesem, aangename temperaturen, terrasjes, gemoedelijke sfeer en een indrukwekkend muziekaanbod. Voor onze groep betekende dat een pianorecital door Yingshan Hu in het Schumannhaus, de Johannes Passion (Bach) op Goede Vrijdag in de Thomaskirche en Der Freischütz (von Weber) in de Opera van de stad. Daarnaast bezochten we de Blüthner pianofabriek en het Mendelssohnhaus. Voor wie het gemist heeft: in 2020 en 2021 gaan we opnieuw naar Leipzig.

05-03-2019 t/m 09-03-2019

Leipzig

Enkele indrukken van de concertreis naar Leipzig

Een reis naar Leipzig dit keer met studenten en docenten van de Jong Talentenklas van het Conservatorium Maastricht, aangevuld met muziekliefhebbers uit het hele land. De jonge musici concerteerden zeer succesvol in de woonhuizen/musea van Schumann, Mendelssohn en Bach, de voorstellingen in de Oper en het Gewandhaus maakten diepe indruk. Verder waren er interessante excursies naar het Bachhuis in Eisenach (zijn geboorteplaats) en de Musikhochschule in Leipzig. Het bijwonen van de repetitie van het Thomanerchor werd een onvergetelijke ervaring.

26-11-2018 t/m 30-11-2018

Luxemburg

Enkele indrukken van de muziekreis naar Luxemburg

 • Grote zaal philharmonica
 • Kamermuziekzaal philharmonie
 • Philharmonie Luxemburg
De concerten in de Philharmonie van Luxemburg-stad waren memorabel. Zo imponeerde het Amatis Pianotrio met composities van Haydn, Sjostakovitsj, Mendelssohn Bartholdy en het fonkelnieuwe Moorlands van Andrea Tarrodi. Het optreden van The Academy of St. Martin in the Fields was subliem. Jan Lisiecki (23 jaar), die de zieke Murray Perahia verving en Beethovens pianoconcerten 1 en 3 speelde, kreeg volkomen terecht een ovationeel applaus van de zaal.
Verder stonden er verschillende excursies op het programma: -stadsbezichtiging -uitstapjes naar Echternach en Trier –Slag om de Ardennen (WO ll) – fototentoonstelling The Family of Man (Unesco) in Clervaux.
Hierboven enkele foto’s van de reis. Jammer, het is weer voorbij.

19-06-2018 t/m 25-06-2018

Praag & Dresden

Enkele indrukken van de muziekreis naar Praag en Dresden 19-06-2018 t/m 25-06-2018

Het bezoek aan Praag en Dresden leverde mooie momenten op voor de meegereisde muziekliefhebbers. De opera’s Werther (Massenet) in Praag en Carmen (Bizet) in de Semperoper van Dresden waren schitterend. De Dresdner Philharmonie o.l.v. Bertrand de Billy imponeerde met romantische composities van Schönberg, R. Strauss en Korngold.
Verder bezochten de deelnemers de vele historische en culturele bezienswaardigheden van deze steden, in Praag ook met behulp van een kundige en Nederlands sprekende gids. Zo jammer, het is weer voorbij. Bekijk enkele indrukken van deze muziekreis in de fotogalerie.

14-04-2018 t/m 17-04-2018

Rossini, Mozart, Grieg en Schumann in Frankfurt

Enkele indrukken van de muziekreis naar Frankfurt

Deze reis duurde te kort, vonden de deelnemers. Er is in die stad veel te beleven en te zien, vooral de Manhattan-achtige skyline is opvallend. Voor de kunstliefhebbers zijn er de vele musea, voor de wandelaars de groene stroken langs de Main en natuurlijk ontbreekt het bepaald niet aan eet- en shopmogelijkheden. We woonden twee muziekvoorstellingen bij, eerst Rossini’s opera La Cenerentola in de (neue) Oper: prachtige enscenering, hoog muzikaal niveau (zang en spel). Dank aan de Limburgse hoornist Stef van Herten (werkzaam in de Oper) voor het blikje achter de schermen.
Lars Vogt speelde en dirigeerde het Pianoconcert van Grieg, Mozarts 25e symfonie en de 1e ‘Frühling’ van Schumann in de Alte Oper. Perfecte uitvoeringen van deze klassiek-romantische werken. Na een mooie busreis langs de Rijn werd de trip afgerond met een middagje in het zonovergoten Koblenz.

29-01-2018 t/m 05-02-2018

Vroeg voorjaar en mooie concerten in Portugal

Enkele indrukken van de muziekreis naar Porto en Lissabon

De muziek- en cultuurreis naar Porto en Portugal was er een met veel indrukken. Met twee uitstekende gidsen zijn we veel aan de weet gekomen over de geschiedenis, cultuur en natuur van Portugal en de leefgewoontes van de Portugezen. Ook het weer was erg aangenaam met stralend blauwe luchten en temperaturen oplopend tot 16 à 17 graden. De Bijbelse Liederen van Dvořák door Thomas Hampson en Ein deutsches Requiem van Brahms (solisten Miah Persson en Thomas Hampson) in het Gulbenkian theater maakten diepe indruk. Kathia Buniatishvilli’s pianorecital vergeten we nooit meer, bij haar gaan virtuositeit en muzikaliteit hand in hand. Brahms, Tsjaikovski en Liszt maakten heel wat los in de zaal en na twee encores (Liszt en Schubert) zweefde het publiek naar buiten.

13-11-2017 t/m 20-11-2017

Prachtige reis naar Polen

Enkele indrukken van de indrukwekkende muziekreis naar Krakau en Warschau


De reis naar Polen zit er weer op, het was in alle opzichten een indrukwekkende ervaring. Met hulp van uitstekende gidsen hebben we kennisgenomen van de geschiedenis van het land (in het bijzonder die van de 20e eeuw), Auschwitz-Birkenau, Krakau en Warschau, de Wieliczka zoutmijnen en het klooster Czestochova. En uiteraard was er aandacht voor de recente politieke en maatschappelijke ontwikkelingen van het land.
De drie muziekvoorstellingen waren bijzonder, zoals het privékamerconcert door het jonge Airis Kwartet met werken van Beethoven, Dvorák, Tansman en Meyering. De Philharmonie van Warschau speelde een geweldige Bruckner 2 en voor de balletvoorstelling met Le Sacre du Printemps en Krzesany kwamen we oren en ogen tekort.