Sporken Leitmotiv

Geplande reizen

Sporken Leitmotiv - Bar
Sporken Leitmotiv

17 t/m 21 april 2019

Leipzig - april 2019

Het bijwonen van een Passie in de Thomaskerk is een hoogtepunt in ieders leven. We beschikken over prima plaatsen voor de Johannespassie van Bach. Maar ook bezoeken we Der Freischütz. Deze ‘opera in het Boheemse woud’ is een pionier in het genre romantische opera. En last but not least is er een pianorecital in het Schumannhaus door de jonge pianiste Yingshan Hu. Zij maakte deel uit van de Jong Talentenklas van het Conservatorium Maastricht en studeert nu in Leipzig. Voor alle voorstellingen hebben we eersterangskaarten.
 • Johann Sebastian Bach: Johannes Passion BWV 245, in de Thomaskirche
  - Gewandhausorchester onder leiding van dirigent Gotthold Schwarz
  - Thomanerchor
  - Wolfram Lattke (!) als evangelist
  - en solisten Klaus Mertens, Joanne Lunn, Tobis Hunger en Markus Flaig
 • Carl Maria von Weber: Der Freischütz, in de Opera van Leipzig
  - Enscenering Christian von Götz
  - Solisten o.a. Gabriele Scherer en Magdalena Hinterdobler
  - Het Koor van de Opera en het Gewandhausorchester o.l.v. Felix Bender
 • Pianorecital door Yingshan Hu, in het Schumannhaus
  - Muziekprogramma is nog niet vastgesteld. Na afloop van het concert is er een lunch voor de hele groep

5 t/m 9 maart 2019

Leipzig - Educatieve reis

Speciaal voor de studenten van de internationale Talentenklas van het Conservatorium Maastricht, hun docenten en ouders, is er in de Carnavalsweek een educatieve muziekreis naar Leipzig. Deze reis staat in het teken van het onderwijs. De voorbereidingen zijn al in volle gang, want de studenten gaan optreden.
Het Conservatorium is partner en ondersteunt dit schoolproject. Vanwege de grote deelname van het Conservatorium is er nog maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor mensen ‘van buitenaf’. U wordt wel vriendelijk verzocht om deel te nemen aan het uitgebreide programma. We communiceren tijdens de reis zowel in het Nederlands als in het Engels.

Globaal programma

Na een bezoek aan het Bachhaus in Eisenach, bezoeken we in Leipzig de Musikhochschule, het Bachhaus, het Mendelssohnhaus en het Schumannhaus. We wonen een symfonisch concert en een balletvoorstelling bij in respectievelijk het Gewandhaus en de Opera.

Archief

26-11-2018 t/m 30-11-2018

Luxemburg

Enkele indrukken van de muziekreis naar Luxemburg

 • Grote zaal philharmonica
 • Kamermuziekzaal philharmonie
 • Philharmonie Luxemburg
De concerten in de Philharmonie van Luxemburg-stad waren memorabel. Zo imponeerde het Amatis Pianotrio met composities van Haydn, Sjostakovitsj, Mendelssohn Bartholdy en het fonkelnieuwe Moorlands van Andrea Tarrodi. Het optreden van The Academy of St. Martin in the Fields was subliem. Jan Lisiecki (23 jaar), die de zieke Murray Perahia verving en Beethovens pianoconcerten 1 en 3 speelde, kreeg volkomen terecht een ovationeel applaus van de zaal.
Verder stonden er verschillende excursies op het programma: -stadsbezichtiging -uitstapjes naar Echternach en Trier –Slag om de Ardennen (WO ll) – fototentoonstelling The Family of Man (Unesco) in Clervaux.
Hierboven enkele foto’s van de reis. Jammer, het is weer voorbij.

19-06-2018 t/m 25-06-2018

Praag & Dresden

Enkele indrukken van de muziekreis naar Praag en Dresden 19-06-2018 t/m 25-06-2018

Het bezoek aan Praag en Dresden leverde mooie momenten op voor de meegereisde muziekliefhebbers. De opera’s Werther (Massenet) in Praag en Carmen (Bizet) in de Semperoper van Dresden waren schitterend. De Dresdner Philharmonie o.l.v. Bertrand de Billy imponeerde met romantische composities van Schönberg, R. Strauss en Korngold.
Verder bezochten de deelnemers de vele historische en culturele bezienswaardigheden van deze steden, in Praag ook met behulp van een kundige en Nederlands sprekende gids. Zo jammer, het is weer voorbij. Bekijk enkele indrukken van deze muziekreis in de fotogalerie.

14-04-2018 t/m 17-04-2018

Rossini, Mozart, Grieg en Schumann in Frankfurt

Enkele indrukken van de muziekreis naar Frankfurt

Deze reis duurde te kort, vonden de deelnemers. Er is in die stad veel te beleven en te zien, vooral de Manhattan-achtige skyline is opvallend. Voor de kunstliefhebbers zijn er de vele musea, voor de wandelaars de groene stroken langs de Main en natuurlijk ontbreekt het bepaald niet aan eet- en shopmogelijkheden. We woonden twee muziekvoorstellingen bij, eerst Rossini’s opera La Cenerentola in de (neue) Oper: prachtige enscenering, hoog muzikaal niveau (zang en spel). Dank aan de Limburgse hoornist Stef van Herten (werkzaam in de Oper) voor het blikje achter de schermen.
Lars Vogt speelde en dirigeerde het Pianoconcert van Grieg, Mozarts 25e symfonie en de 1e ‘Frühling’ van Schumann in de Alte Oper. Perfecte uitvoeringen van deze klassiek-romantische werken. Na een mooie busreis langs de Rijn werd de trip afgerond met een middagje in het zonovergoten Koblenz.

29-01-2018 t/m 05-02-2018

Vroeg voorjaar en mooie concerten in Portugal

Enkele indrukken van de muziekreis naar Porto en Lissabon

De muziek- en cultuurreis naar Porto en Portugal was er een met veel indrukken. Met twee uitstekende gidsen zijn we veel aan de weet gekomen over de geschiedenis, cultuur en natuur van Portugal en de leefgewoontes van de Portugezen. Ook het weer was erg aangenaam met stralend blauwe luchten en temperaturen oplopend tot 16 à 17 graden. De Bijbelse Liederen van Dvořák door Thomas Hampson en Ein deutsches Requiem van Brahms (solisten Miah Persson en Thomas Hampson) in het Gulbenkian theater maakten diepe indruk. Kathia Buniatishvilli’s pianorecital vergeten we nooit meer, bij haar gaan virtuositeit en muzikaliteit hand in hand. Brahms, Tsjaikovski en Liszt maakten heel wat los in de zaal en na twee encores (Liszt en Schubert) zweefde het publiek naar buiten.

13-11-2017 t/m 20-11-2017

Prachtige reis naar Polen

Enkele indrukken van de indrukwekkende muziekreis naar Krakau en Warschau


De reis naar Polen zit er weer op, het was in alle opzichten een indrukwekkende ervaring. Met hulp van uitstekende gidsen hebben we kennisgenomen van de geschiedenis van het land (in het bijzonder die van de 20e eeuw), Auschwitz-Birkenau, Krakau en Warschau, de Wieliczka zoutmijnen en het klooster Czestochova. En uiteraard was er aandacht voor de recente politieke en maatschappelijke ontwikkelingen van het land.
De drie muziekvoorstellingen waren bijzonder, zoals het privékamerconcert door het jonge Airis Kwartet met werken van Beethoven, Dvorák, Tansman en Meyering. De Philharmonie van Warschau speelde een geweldige Bruckner 2 en voor de balletvoorstelling met Le Sacre du Printemps en Krzesany kwamen we oren en ogen tekort.