Blog

Sporken Leitmotiv - Bar
Sporken Leitmotiv

Opera Zuid: A Quiet Place, opera van Leonard Bernstein

Dat Opera Zuid dit onbekende werk in productie nam verdient alle lof. Het resultaat zowaar nog meer, want de prestaties op, achter (koor) en onder (orkest) het podium maakten diepe indruk op mij, ook de regie was indrukwekkend.
Bernsteins opera is heel herkenbaar, in alle opzichten een veristisch werk: - familie bij elkaar voor een begrafenis - fataal auto-ongeluk (alcohol) - moeizame communicatie – persoonlijkheidsproblemen - herinneringen – én het diepe verlangen naar liefde en een goede verstandhouding.
Veel van dit alles heeft een rechtstreeks verband met het complexe leven van de componist zelf, dus het komt akelig dicht in de buurt van autobiografische opera; alleen al als je bedenkt dat Bernsteins vader ook Sam heette.
Tussen een onstuimig en moeilijk begin (één groot Durcheinander) en een net wat te lang einde (heb ik vaak bij opera’s) zit een werk met een eclectisch palet aan muzikale uitdrukkingsmiddelen. De crew van Opera Zuid en de philharmonie zuidnederland toonden sublieme kwaliteit en grepen de zaal van begin tot eind bij de strot.